Choose languageLanguage
Blog

Inventura u skladištu

Inventura u skladištu

Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na inventuru? Kraj s prosincem! Inventura kao ugodno iskustvo? Naravno da nije!

Koji su najčešći razlozi zašto poduzeća i zaposlenici očajavaju nad inventurom?

Primjer inventure s papirima

Inventura s papirima provodi se tako da popisivač dobije popisnu listu. Temeljem popisa ide do polica, prebroji artikle i količine, te to zapiše na popis.

Podatke s popisa onda netko mora pretipkati u računalo. Slijedi provjera stanja u sustavu s popisom. U najgorem slučaju to se radi ručno u programe kao što je Excel. Zatim se razlike ponovno provjeravaju u skladištu.

Pogreške

Kada proces zahtjeva toliko ručnog rada povećava se broj pogrešaka. Točke na kojima se najčešće griješi su:

  • brojanje proizvoda na policama,
  • upisivanje broja proizvoda na papirni inventurni popis (količina se upiše pod drugi proizvod, zbog težeg pisanja u skladišnom okruženju brojevi su često nečitljivi,…),
  • pretipkavanje u računalo.

Istraživanje gdje je nastala pogreška dugotrajan je proces: radi li se zaista o greški, gdje je nastala pogreška: u skladištu, na stanju, je li nastala kod popisivanja ili u nekom drugom dijelu popisivanja?

Pogreške u stanju često si ne možemo priuštiti jer utječu, ili na fizičko stanje zaliha ili na stanje računovodstva. Ako ne nađemo izvor pogreške može prouzročiti skupo otpisivanje ili, u najboljem slučaju, ponovno pojavljivanje zaliha.

Rad vikendom u prosincu

Budući da je inventuru potrebno provoditi van radnog vremena (da rad ne stoji i da je situacija stanja koliko toliko stabilna) i na kraju godine, često se dogodi da zaposlenici rade popis u prosincu vikendom zbog čega trpi njihov privatni život i posljedično tome pada razina zadovoljstva zaposlenika.

Želim sastanak sa WMS stručnjakom


Frontman WMS

U svom prodajnom portfelju špica ima više rješenja za upravljanje skladištem (WMS – warehouse management system) primjerene za različite veličine i poslovanje skladišta. Svim je rješenjima zajedničko da pružaju:

  • Online stanje zaliha (koliko čega se gdje nalazi, LOTi i datumi).
  • Online promjene u skladištu (svako kretanje robe (skladištenje, premještanje, izdavanje) zabilježeno je elektronski čime se broj grešaka smanjuje na minimum i uštedi se vrijeme na kasnije pretipkavanje podataka u računalo. Svi uključeni imaju dostupne podatke o stvarnom stanju i promjenama u realnom vremenu zbog čega sve prolazi glatko i bez prevelikih pogrešaka.
  • Praćenje – s druge strane, zbog FIFO i FEFO protokola, na stalnom raspolaganju imamo podatke o tome kada je kojoj stanki koliko robe poslano i tko je od ekipe to poslao.

Inventura s Frontman WMS-om je jednostavna!

Provodi se redovito tijekom godine kada zaposlenici imaju vremena. U one dana kada je narudžbi manje zaposlenici mogu u pauzama popisati stanje robe, polica… i provjeriti razliku.

Krajem godine inventura tako više nije potrebna. S druge strane to zadovoljava i kriterije revizije budući da su podaci pouzdani jer se promjene kontroliraju u trenutku kada se dogode.

Trebam više informacija o inventuri u skladištu